måndag 26 augusti 2013

Inlägg från sofflocket

Utsikt för tillfället.
Problemet med att uppdatera den här bloggen är att det tar tid. Och när tid är en bristvara har jag premierat att faktiskt renovera framför att berätta om det. Men nu sitter jag i alla fall här på uteplatsen i min nysnickrade myshörna och skriver. :-) Vilken kväll, så länge sommarvärmen varar ska jag klämma ut det mesta ur den.

Igår körde jag en snickardag på uteplatsen. Jag hängde på låset till Bauhaus när de öppnade kl 9, lånade släp där och körde hem en massa trallvirke och reglar. By the way så kan jag tydligen även fickparkera med släp, mycket nöjd!

Jag har funderat ganska länge på att snickra en egen platsbyggd soffa på uteplatsen. Det finns nämligen många snygga möbler men ingen som är riktigt så som jag vill ha den. Jag ville ha förvaring i soffan eftersom jag tycker det tar upp onödigt mycket plats med en egen kista för det. Efter en hel del funderingar fram och tillbaka landade jag i att det blev bäst att fixa en egen lösning. Så här blev resultatet av gårdagens arbete:

Så här blev min soffa! I den finns plats för förvaring. Till höger syns
en blomlåda där jag ska plantera lite silvergrå funkia och någon
klätterväxt. Arbetsbänken är inte riktigt klar, den ska få en hylla till
och fodertunnorna ska tillbaka till stallet. Men det börjar arta sig!

Före renoveringen såg det ut så här. Dynboxen i svart plast är inte det
sexigaste man kan tänka sig och annars förvarade jag mest en massa
bråte här. Fodertunnorna kör jag hem brunnen hästgödsel i, det blir
några vändor till från gamla gödselstacken innan vintern kommer.




































Allting byggde jag av vanligt trallvirke som kostar runt 6 kr metern på närmsta byggvaruhus samt reglar i måttet 45x45 mm. Jag använde ingen färdig ritning men hade så klart ändå skissat på hur jag ville ha det. Jag började egentligen redan för någon vecka sedan när jag köpte tre sittdynor som reades ut för 60 kronor styck på Ikea. Deras bredd fick avgöra måttet på soffan. Sedan justerade jag efterhand som jag byggde. Det är en helt fantastisk känsla att snickra lite på känn! Kreativt och faktiskt skitkul.

Så här ser bänken ut utan kuddar, lite mörka bilder eftersom jag tog dem igår när jag var klar:
Ryggstödet är lågt och får plats under eluttaget. Några detaljer återstår
men skruvarna tog slut så jag får vänta med finputsningen (lister med mera).

Så här öppnas locket, det ska på två reglar till men även det får bli när jag har
köpt fler skruvar. Trodde aldrig det skulle gå åt så många som det gjorde...
Väldigt praktisk att kunna förvara dynor och liknande direkt i soffan i alla fall.





























Jag ville inte ha armstöd mot ingången till köket,
det känns som att ett armstöd skulle skära av
passagen där.Tarzan håller med.
























Förutom soffan snickrade jag ytterligare en blomlåda samt en arbetsbänk. Bänken kommer jag att ha som avställningsyta när jag grillar och som allmän pysselbänk här ute. Den ska förses med lite krokar och andra smarta lösningar också. Och få ytterligare ett hyllplan så fort jag har köpt hem mer trallskruv... Jag är också på jakt efter tunn galvaniserad plåt (zinkplåt) att lägga på själva arbetsytan men vet inte var sådan säljs. Har du någon idé så hojta till!

Planen är att uteplatsen ska få trall också men förmodligen får det vänta till våren. Men vem vet, kanske får jag ett ryck nästa helg om vädret är fortsatt fint. Det känns lika bra att fixa på uteplatsen medan det går, det lär ju vara gott om tid att fixa i lägenheten under hösten. Jag har också klurat på att bygga en pergola under balkongen som ett nytt tak, i så fall med reglar och rostigt armeringsnät. Tror det kan bli riktigt fint med en klätterväxt där, plus att jag i så fall ska hänga upp infravärme och någon ljusslinga. Helst av allt vill jag ha vindruvor men jag tror inte att de trivs under en balkong.

Balkongen ger skydd från regn men är inte så snygg.
Under den funderar jag därför på att bygga ett tak
av rostigt armeringsjärn och reglar.



torsdag 15 augusti 2013

LED-tejp som bänkbelysning

I köket har jag valt en LED-tejp i stället för en vanlig diskbänksbelysning. Jag tycker det blir snyggt när ljuset faller över hela ytan i stället för i spotar. Dessutom är LED-tejpen jag har använt bara cirka 2-3 mm hög så då slipper man den fula dekorlisten på väggskåpen. Jag valde en tejp som man kan sätta i våtutrymmen, den är inplastad i någon sorts silikonaktiv plast och därmed lätt att torka av samt okänslig för fukt. Den går att dimma så jag har så klart en dimmer till den också, gillar mysbelysning när jag äter. :-)

I förra lägenheten körde jag en tejp som var ljusstarkare men mycket dyrare, den jag har nu (inte exakt, säljaren hade inte fler ute så det här är en snarlik) köpte jag på Ebay för 180 kr för 5 meter inklusive frakt. :-) Men jag gillade den andra bättre så kommer att byta ut den så småningom, har kvar 1,2 meter från förra köksrenoveringen som jag kan använda. Den ljusstarka tejpen går lätt att jämföra med vanlig diskbänkbelysning, så kraftig är den. Älskade den! Varianten från Ebay har tappat i styrka redan så den kommer jag att byta ut som sagt. Men var ju tvungen att testa och för knappt 200 spänn är den helt okej. :-)


LED-tejp går att korta var 2,5 cm så det går att anpassa den så att man får den exakt där man vill. Elektrikern satte den inte alls som jag ville men det kan ju ha att göra med att han inte frågade mig... Han sa att vi kunde gå igenom allt innan han började sätta upp grejerna men när jag kom hem en dag hade han bara smällt upp den. När jag sätter upp ny tejp själv kommer jag att låta den gå hela vägen ut i hörnet, likaså till vänster. KOllar du på bilden nedan ser du att han klippte 15 cm innan skåpet slutade...

Även om LED-tejpen är tunn syns den om man sitter vid köksbordet.












Inte så snyggt när man är petig med detaljer. Jag ville därför dölja tejpen på något sätt och valde att köpa en hörnlist i vit plast som jag monterade framför. Det finns olika typer av lister och skenor som man kan montera LED-tejpen i men jag tycker inte att de är snygga. Listen jag valde hittar du på järnavdelningen på byggvaruhusen, inte bland de vanliga listerna. Det är någon typ av skydd för hörn, jag letade runt och tyckte den passade utmärkt till att dölja LED-tejpen!

Hörnlisten fäste jag med dubbelhäftande tejp, den starka varianten som man kan montera badrumsspeglar med.
Så här ser listen ut, supertunn. Jag fäste tejpen på listen
innan jag monterade den och märkte ut var på skåpen
den skulle sitta.

Här syns det i detalj hur listen ser ut på från sidan.



























Här syns det tydligt vilken stor skillnad det blev med listen på
plats, jämför höger och vänster sida om köksfläkten.
Bilden är tagen sittandes på en stol vid köksbordet.














Samma här, listen till vänster döljer fint. Det blev superbra
när listen kom på plats hela vägen!















I min gamla lägenhet hade jag också LED-tejp över diskbänken.
Jag tycker det är väldigt snyggt och praktiskt!
När listen var på plats satte jag sedan vit silikon framför den, precis uppe där tejpen sluter an mot köksskåpet. Det gjorde jag för att det inte ska fastna en massa smuts där, det blir liksom en liten smal skarv. Silikonet är lite mer lättskött och går att torka av om det skulle behövas. Tyvärr glömde jag ta en bild på hörnet när jag hade satt upp hela listen. Visar därför en bild från mitt förra kök där jag gjorde samma lösning. Där hade jag dock en list som var 12 mm, den såldes inte längre så nu fick det bli 15 mm i stället.

Jag köpte dimmer, LED-tejp (första gången, andra gången på Ebay) och alla tillbehör från Moletric. Kan varmt rekommendera dem, de var schyssta och hjälpte till att gå igenom beställningen så att jag fick med allt som behövdes. Här är min inköpslista:


10.00 x LED Kabel 2X1 Vit (MK1) 
2.00 x LED Kabel 2X0,5 Vit (MKV05)
1.00 x Anslutningskabel med DC-plugg (Ansl_DCK) 
1.00 x 60 Watts LED-transformator 12-24 Volt (0179) 
5.00 x LED-tejp "Super 6" Varmvit Waterproof! (LTVV-S6-IP) 
1.00 x Touch-Dimmer 12 Volt 96 Watt (TOUCH1) 




Lösningen: att bygga egen kommod för badrummet

UPPDATERAD 2013-11-03: nyare inlägg här som beskriver hur jag har gjort.

Som jag skrev sist har jag slitit mitt hår för att hitta en lösning för mitt badrum. Jag vill ha en smal kommod utan att den för den sakens skull måste vara grund, djupet är ju inget problem.

Efter ett ofantligt antal timmar framför datorn (Google is your friend!) har jag nu äntligen hittat lösningen! Det blir en egenbyggd variant. Jag har precis beställt ett handfat/tvättställ från Lavabo som måttmässigt passar perfekt till ett Ikea Metod väggskåp som är 40 centimeter brett. Jag är jättenöjd, tack vare att det är ett köksskåp kan jag dessutom för en billig peng ändra utseende i badrummet bara genom att byta lucka och kanske även täcksidor. Jag kommer definitivt att skaffa en ekfärgad eller mörkbrun lucka också, och kanske en röd till jul. Och, bäst av allt, det finns lådor till skåpet på Ikea. Orkar jag lite längre fram kan jag snickra om några sådana och få den lådkommod jag vill ha.

Det blir det här handfatet från Lavabo som jag hittade hos vvsochbad.se.




Handfatet kommer jag att ställa på ett Ikea Metod som är 40 cm brett, 60 cm högt och 38,2 cm djupt. Lucka och täcksidor blir Veddinge (slät, vit och matt), från start i alla fall. Handfatet är 43 cm brett och 44 cm djupt så det kommer att sticka ut 3 cm i framkant på kommoden men det är ett ganska vanligt utseende även på färdiga kommoder så det kommer att se bra ut. Bredden blir exakt rätt när täcksidorna kommer på! Bilder kommer när allt är ihopbyggt! Skönt att ha löst det största problemet. :-D

METOD Väggskåp med hyllplan IKEA Du kan anpassa avstånden efter behov, eftersom hyllplanet är flyttbart.

måndag 12 augusti 2013

Badrumsbeslutsångest de luxe

Nu har jag på riktigt lagt över hundra timmar på att fundera över vad jag ska göra med badrummet. När det nu ändå ska göras vid (hantverkarna borrade sig ju genom köksväggen och pajade tätskiktet i badrummet) tänker jag välja ett annat kakel. Jag tänker också sätta in nya badrumsmöbler, känns dumt att sätta upp gamla grejer i ett nytt badrum. Så nu sitter jag här med en liten skalenlig clip-board och gör små miniatyrmöbler som jag flyttar runt. Det (samt att kolla inspiration på nätet, mäta badrummet på längden och tvären och bläddra i badrumskataloger) är vad jag har ägnat nästan hela dagen åt.



Mitt badrum, kolla så mycket outnyttjad golvyta!
Kruxet är att jag vill ha in ett badkar och alla badkar idag verkar vara minst 68 cm breda. Det gör att trots att badrummet är ganska stor så blir det väääldigt tajt mellan badkaret, vasken och toan eftersom alla avloppsledningar är koncentrerade till typ samma ställe. Det verkar inte bättre än att jag måste välja en kommod till handfatet som bara är 40 cm bred. Jag kan max ha en som är 50-52 cm bred men då kommer den att gå ända in till badkaret och toastolen.  Så här ser det ut i badrummet idag:
235x161 cm har jag att leka med.





















Jag har varit iväg och kollat på kakel och inredning i ett par butiker, i morgon blir det en ny vända. Problemet är att det inte finns så många kommoder som är 40 cm breda. Ingen med lådor alls vad jag har sett. :-( I morgon blir det en vända till Kvik för att se vad de har.

Badkar, fristående eller front och duschvägg eller draperi?

Dilemma 1: ska jag ha ett fristående badkar eller ett med front? Det finns ett snyggt fristående från Gustavsberg som ser ut så här:

Av de badkar som ens får plats i mitt badrum är det helt klart min favorit, tycker det är snyggt! Frågan är om det blir bra med ett fristående badkar när kommoden och handfaten kommer så nära som de gör. Fördelen är att det fristående är 68 cm brett, ett vanligt är 70 cm. Och det kanske blir luftigare än med ett badkar med front?

Annars funderar jag på något av följande:


Svedbergs badkar emalj

Det första är från Ido och har rektangulär kant. Det andra är från Ifö och fristående samt smalare, 60 cm, i fotänden vilket också borde ge lite mer luftighet. Det sista är ett vanligt klassiskt med front (går att få heltäckande) från Svedbergs. Men inget av dem är lika fina som det översta från Gustavsberg.

Dilemma 2: Ska jag ha ett duschdraperi eller en duschvägg på badkarskanten? Om jag väljer ett fristående badkar skiter det sig med duschvägg eftersom kanten inte är rak. Det blir också tajt med draperiet vid handfatet, då måste det alltid hänga mot andra väggen. Jag tycker i och för sig att det är snyggast med en duschvägg. Det går ju att ha en duschväg till det fristående badkaret från Ido med rektangulär kant. Hmm, får se vad det blir.

Mer beslut...

Dilemma 3: spegelskåp eller spegel med glashylla undertill? Och i vilken bredd? Om kommoden bara är 40 cm blir det en fjuttig spegel (eller skåp) om jag ska hålla samma bredd. Alternativet är att ha en spegel (eller skåp) som sträcker sig över toalettstolen också.En spegel skapar med luft än ett spegelskåp, å andra sidan är det bra med förvaring.

Dilemma 4: belysning. Det finns ingen taklampa utan allmänbelysningen sitter på väggen. Det måste alltså vara en ganska kraftig lampa. Frågan är om det går att hitta en tillräckligt skarp lampa som kan sitta på ett spegelskåp? När jag kollat runt känns det som att det är enklast att hitta en snygg skarp belysning om jag nöjer mig med en spegel och skippar spegelskåp. Det finns till exempel sådana här som ger bra ljus och dessutom är dimbara. Vet inte om den även är riktbar, annars finns det spotlister som går att rikta. Kan vara fint att riktia ljuset åt olika håll om man bara har en ljuskälla.
Kelby 80cm 3x35w ip21
Dilemma 5: ska jag be en elektriker att dra fram el för tvättmaskin när jag ändå är i farten? Och ska jag dra fram el till en handdukstork? Och om jag bestämmer mig för det, vad ska jag i så fall ha för grejer?

Val av kommod, handfat och blandare

Dilemma 6: jag vill som sagt ha en kommod med lådor men det finns inte en sådan modell som är 40 cm bred. Inte någonstans. Finns faktiskt inte ens många kommoder med skåpslucka som är 40 cm breda. Har nästan börjat luta åt Ikeas Lillången men att beställa en annan lucka med fräst grepplist från ett snickeri. Jag gillar nämligen själva handfatet på Lillången men luckans laminat är lite plastig. Jag vill ha något som ser ut ungefär så här, tyvärr är de här 50 respektive 60 cm breda:



 

 

 

Blandaren är inte något dilemma, hittar jag ingen snyggare kommer det bli en Mora MMIX. Hade en sådan i förra lägenheten och gillar den. Dessutom har jag Mora REXX i köket och de passar ganska bra ihop.


Kakelångesten

Dilemma 7: vilket kakel ska jag välja? Lutar nu åt vitt, matt kakel som är 25x40 cm med vita fogar på väggarna. Eller kanske marmorvita. Är i alla fall nästan helt säker på att jag inte vill ha gråa fogar. Jag har också hittat en snygg klinker som ser ut som natursten till golvet (den ljusare varianten är favoriten).

Men jag kommer att vilja bryta av med något och det finns tusen olika sätt. Funderar för fullt. Antingen kan jag ha ett annat vitt kakel (till exempel med struktur) på en avvikande väggyta, till exempel i duschen. Eller, och det här är eventuellt min favorit, väljer jag den mörkare grå klinkern på golvet och sätter den ljusa klinkern på hela väggen bakom duschen/handfatet/toan. Eller så gör jag ett mönster i golvet med stavmosaiken i stället. Till exempel som en remsa framför handfatet, jag kan även låta den gå upp på väggen också. Som sagt, tusen saker att fundera över. Jag kanske inte ens vill ha den här klinkern men sprang rakt på den och fastnade.














Nu studs i säng för att komma upp tidigt i morgon!

PS! Fler dilemman, höll på att glömma det.Har knappt hunnit dit än även om jag börjat snegla.

Dilemma 8: vilken toastol ska jag ha?

Dilemma 9: vilken badkarsblandare och dusch ska jag ha?

söndag 11 augusti 2013

Golvläggning i sovrummet

Jag har valt att lägga oljad ekparkett i hela lägenheten, även i köket. Barlinek oljad ekparkett från Byggmax. Jag tycker det är ett snyggt och hållbart golv. Den lackade varianten blev bäst-i-test när Testfakta testade parkettgolv så kvaliteten är det inte heller något fel på. Jag föredrar däremot oljad parkett framför lackerad. Dels ger det en varmare känsla att gå på, dels gulnar det inte med tiden. Jag vet att det finns mattlackerade golv som ser ut som oljade men även de gulnar och jag gillar verkligen inte den färgen. Dessutom är det enkelt att laga skador i ett oljat golv, duttar man lite olja på en repa syns den inte längre vilket inte är fallet med ett lackat golv.

Sovrummet var enkelt att lägga golv i eftersom rummet är helt kvadratiskt. Jag börjar med före-och-efterbilder, vilken skillnad det blev när väggarna målats och golvet lagts! :-D

Sovrummet innan renoveringen.

Sovrummet efter renoveringen. Tiger inspekterar resultatet.


Första längden

Först ska golvet alltid ligga i minst två dygn i sina paket i rummet där man ska lägga det. Slarva inte med det, det handlar om att träet ska få samma fuktighet som omgivningen. Jag började lägga golvet från vänster till höger med den stora delen av sponten ut mot rummet, plankorna är konstruerade för den riktningen. Plankorna la jag sedan i samma riktning som ljuset från fönstret faller. Det ska man alltid göra om man inte vill att varenda skarv ska synas så jag kör samma riktning i hela lägenheten. Innan man lägger första längden är det väldigt viktigt att ha mätt rummet och räknat ut hur många längder man behöver lägga. Det är nämligen inte så bra om sista längden bara blir två centimeter bred... I så fall är det bättre att såga av första längden också. I mitt fall hade jag tur och kunde lägga hela plankor direkt eftersom sista längden i princip skulle vara en hel planka bred.

Läser man om golvläggning står det att det är suuuuperviktigt att golvet är helt jämt. Och ja, det är viktigt att det är slätt. Men att det inte kan slå mer än en millimeter per meter eller vad det är tycker i alla fall jag är skitsnack. Och nu har jag lagt golv i nio rum i mitt liv så jag börjar få en viss rutin. ;-) Däremot ska det inte finnas några hål eller uppstickande större ojämnheter. Jag såg till att linoleummattan under var jämn, skar bort några uppstickande delar där golvet var trasigt och la sedan underlagsfoam över hela golvet. Det blev hur bra som helst, svajar inte en milimeter. I köket där golvet var extremt ojämt och hade rejäla nivåskillnader fick jag gå tillväga på ett lite annorlunda sätt, det blir kanske ett inlägg om det också en vacker dag.

Här är första längden på plats och andra
påbörjad. Plastkilar håller distansen
mot väggen.
Likaså brukar det heta att man ska ha rejält avstånd till väggarna för ett flytande golv, beroende på var man läser mellan 5-10 millimeter. Inte någonstans står det att man ska ta hänsyn till när på året man lägger golvet. Vilket egentligen är helmärkligt. På sommaren när luften är fuktig och träfibrerna sväller tycker jag inte att man ska lägga golv med så stor distans. Risken är nämligen att det sedan blir en glipa mellan listen och golvet när träet krymper igen i den torra vinterluften. Det råkade jag ut för i förra lägenheten, inte alls snyggt. Så i år när det har varit rekordhög luftfuktighet och jag la golvet på sommaren valde jag att ha 2-3 mm mot väggarna, tror att det kommer att räcka.

 

 

Enkel och snabb mätning och tillsågning

För att det ska gå så snabbt som möjligt att mäta plankorna använder jag ingen tumstock utan ritar direkt på plankan och använder det tomma utrymme där den ska läggas som måttstock. Det gäller att vända plankan på "fel" håll, det vill säga tvärtemot som den ska ligga, annars kommer sågningen i fel ände. Det sågade snittet (där pennstrecket hamnar) ska ju komma mot väggen. Vänd därför plankan på "fel" håll mot hur den ska ligga, justera den mot väggen så att du får det avstånd du vill ha (i mitt fall ett par millimeter), dra sedan ett streck där den förra plankan slutar. Såga sedan plankan uppifrån, snittet blir nämligen fransigt på undersidan.
 En vinkelhake hjälper till så att linjen blir helt rak och vinkelrät.

Jag sågar plankorna med en sticksåg, tycker det går snabbast. För att inte
plankan ska glida använder jag tvingar. För att inte få märken i träet har
när jag klämmer åt har jag satt på möbeltassar på dem.

Två stadiga stolar funkar bra som sågbockar! Bara varje planka bärs upp
helt, de får inte åka i marken när man sågat av dem. Skyddsglasögon och
hörselskydd rekommenderas vid sågningen...


Montering av klicksystemet 5Gs från Barlinek

Till min stora glädje har Barlinek bytt klicksystem på sina golv! I förra lägenheten la jag golv med det gamla systemet och det var inte mycket som klickade där... Mamma fick hjälpa mig att lägga det golvet i köket, hennes uppgift var då att stå på den ena plankan medan jag slog den andra på plats. Ett helvete, rent ut sagt. Det nya systemet, Barlinek 5Gs, är superenkelt och kräver inte många svettdroppar. Skarvarna blir lika osynliga som med det gamla systemet om man gör på rätt sätt (har sett på forum att folk klagar på skarvarna men jag hållar alltså inte med). Det tog mig däremot på riktigt en halvtimme att fatta hur jag skulle göra för att få kortsidorna av plankorna att låsa sig mot varandra. Jag kände mig som världens mest korkade människa... Men beskrivningen var väldigt dålig och jag hittade inte mer info på nätet så jag fick klura ut det på egen hand. 

Det som gäller är i alla fall att man reser plankan på högkant ner i sponten precis som med andra golv. Skillnaden mot det gamla systemet är att man måste lägga den exakt där man vill ha den. Alltså precis kloss intill den liggande brädan, annars blir det en synlig skarv. Jag lägger dem så tätt intill att jag måste banka lite på ovansidan för att få ner den allra sista biten innan man låser brädan. Sedan vickar man ner brädan och slår på den längs med långsidan med en hammare och träkloss. Då glider den fint på plats. Den ska alltså INTE bankas på plats från kortsidan, 5Gs funkar inte så. När plankan ligger där den ska måste den i stället låsas fast med hjälp av en plastskena som man för inåt i brädan. Man måste ha Barlineks monteringskit till, annars är det helt omöjligt.

Så här funkar Barlinkek 5Gs:

Så här ser brädan ut, plastmojängen ska sticka ut en liten bit.
Den ligger rätt när man tar plankan ur paketen.


Man lägger nästa bräda på plats, tar metallverktyget
och lägger det med den lilla kroken (den stora öppnar
man med) mot plastskenan. Sedan drar man till så
att plastskenan åker in i brädan, då låser den sig. Ibland
måste man hålla ner brädan som ska låsas fast, brädorna måste
nämligen ligga i samma nivå för att låssystemet ska funka.

Så här ser det ut efter att brädan är låst, plastskenan
har skjutits på plats och skarven är osynlig.


Håltagning för elementrör

Vid elementet krävdes det lite extra jobb för att det skulle bli snyggt. Jag valde den här klassiska metoden. Först borrar man hål för elementrören, sedan sågar man ut en tårtbit bakom dem och så klart ett snitt mellan hålen. Det är viktigt att det blir ett tårtbitsformat hål, sågar man snitten rakt bakåt får man inte brädan på plats. Den ska ju ner i själva sponten och går inte att lägga på plats rakt uppifrån. Jag limmade sedan biten på plats, tyvärr blev den ena springan lite väl stor så jag kommer kanske att fylla i den med kemiskt trä. Funderar också på om jag ska sätta silikon runt själva elementrören eller köpa täckbrickor. Får fundera på vad som blir snyggast. Kan ju alltid testa med kemiskt trä (aka Plastic Padding) och silikon, blir det inte snyggt kan jag dölja skiten med täckbrickor. ;-)

Här syns "tårtbiten". Springan till höger är lite väl stor,
får se hur jag ska göra med den. Sätter jag
täckbrickor kommer den dock inte att synas alls.
 

















Anpassning för tröskel och dörrkarm

Jag kommer att sätta nya trösklar i hela lägenheten när allt golv är klart. Därför skruvade jag bort den gamla tröskeln till sovrummet innan jag började lägga golvet. Det är nämligen inte helt enkelt att få bort en tröskel i efterhand. Med mitt favoritverktyg nummer ett, multiverktyget från Bosch, gick det dessutom lätt att kapa dörrkarmen så att golvet kunde läggas under den.

För att få golvbrädan på plats under dörrkarmen måste den bankas lite i sidled, det går ju inte att ställa den på högkant och få in den i sponten under dörrkarmen. Det tog mig ett tag att komma på hur jag skulle göra. Om man vill flytta en bräda i sidled går det nämligen inte att slå på kortsidan när brädan väl ligger på plats, den kommer inte att rubba sig en millimeter. Om man däremot reser brädan några millimeter igen så att den lossnar i sponten funkar det däremot att banka den i sidled.

Så här såg tröskeln ut. Sliten och inte särskilt snygg.

Tröskeln satt fast med två skruvar och gick enkelt att montera bort.



Här syns det tydligt att dörrkarmen så att säga är i vägen för golvet.

Jag tycker inte det blir snyggt att såga till golvet runt dörrkarmen
(det blir en glipa där då) utan valde i stället att kapa av den.



Är grymt nöjd med mitt multiverktyg från Bosch! Tycker det är så kul att
använda att jag på riktigt går runt och letar efter saker att kapa av... ;-)
















 
Golvet på plats under dörrkarmen. Här syns färgskillnaden
på de gamla och de nymålade snickerierna tydligt...

















Golvsockeln limmas på plats

Jag valde att ta loss golvsocklarna innan jag la golvet. Då slipper jag sätta en extra smyglist vid golvet vilket gör att möbler kommer närmre väggarna, plus att jag tycker det är snyggare. Eftersom socklarna var i bra skick skrubbade jag dem rena med den grova sidan på en svamp. Jag använde bara varmt vatten och Yes diskmedel, tycker inte det behövs särskild målartvätt men det är väl en smaksak. Sedan fyllde jag i de gamla spikhålen med akrylfog. Efter det målade jag socklarna med tre lager kritvit högblank oljefärg från Sadolin, samma som jag använder till alla snickerier i lägenheten. Eftersom de bärande väggarna är stenhårda gick det inte att spika socklarna på plats. Jag använde därför ett monteringslim som heter No more nails (låter mer som en skönhetsprodukt?) i stället. Det var första gången jag testade det och det funkade riktigt bra! Dessutom blir det inga synliga spikhuvuden som man måste dutt-måla i efterhand. Det syns på övriga bilder hur fint det blev.
Målning pågår. Jag la golvkilar under socklarna för att de inte skulle
fastna i skyddspappen.



Återstående jobb

Nu ska elkontakterna och strömbytaren bytas ut, fönstret, garderoberna, dörren och dörrkarmen målas, dörrhandtaget bytas och listerna målas i skarvarna. Men grovjobbet är i alla fall klart!

lördag 10 augusti 2013

Sovrummet är äntligen sovbart

Har haft en liten bloggpaus under semestern och även en ganska lång renoveringspaus. Målningen i sovrummet blev klar innan semestern, tapetskarvarna syns inte alls så jag är väldigt nöjd. Däremot finns det en spricka i väggen som kanske måste fixas i efterhand men just nu har det typ noll i prio jämfört med allt annat. På bilderna syns det hur det ser ut i sovrummet idag (och visst syns inga tapetskarvar?). Som synes återstår piffande och inredning men just nu är jag ofantligt nöjd bara med att kunna sova där. Jag får fundera över hur jag vill ha allt så jag låter tankarna mogna innan jag fixar klart. Dessutom ska fönstret och garderobsväggen målas och det går före inredningen.

Några saker måste dock fixas ganska omgående. Prio ett är en mörkläggande rullgardin, var på Ikea i förrgår men då var de helt slut där. :-/ Jag måste också få ordning på förvaringen och letar därför efter trådbackar till garderoberna vilket inte är det lättaste. Garderoberna är 60 och 80 cm breda, till den på 60 cm har jag hittat på nätet men de bredare är nog körda. Just nu lutar det åt att jag kommer att köpa byråar och ställa in i garderoberna.

För att det här inte ska bli ett maratoninlägg kommer jag att publicera golvläggningen som ett eget inlägg. :-)