lördag 29 oktober 2016

Bygg din egen sänggavel klädd i sammet med knappar


 


Förra helgen gjorde jag en stoppad huvudgavel till min nya säng från Carpe Diem. Vadderade sänggavlar är svindyra och jag var både för snål och för kräsen för att köpa en sådan. Kanske rimmar illa att säga att jag är snål när jag köper en dyr säng men vem har sagt att jag är konsekvent. ;-) Plus att jag som alltid gillar känslan av jag-kan-själv. DIY är roligare! Och jag hade snöat in på grå sammet.

Stomme, tyg och knappar

Jag utgick från min gamla, stoppade gavel som jag tidigare har klätt om flera gånger men då med slätt tyg. Ursprungligen är den från Ikea, tror jag betalade 400 kr för fem år sedan så den har varit väl värd sitt pris. :-) Den består av träfiberskivor och reglar samt skumgummi. Skulle jag byggt stommen själv hade jag använt antingen spånskiva, eller 45x45 cm reglar samt någon tunnare träskiva, samt billiga skummadrasser från Jysk eller Ikea.

Jag ville ha en gavel klädd i grå sammet med knappar. Min säng är 160 centimeter bred så det var inte helt enkelt att hitta tyg i den bredden. Efter flera veckors sökande hittade jag till slut grå velour på Stoff & stil av superfin kvalitet som ser ut precis som sammet. Det här tyger är 175 cm brett och har dessutom stretch i sig så det räckte till mig gavel.

Först gjorde jag knapparna. Jag vet att det finns set som man gör sina egna tyggknappar med men även här körde jag budgetvarianten. Jag gjorde dem av helt vanliga knappar som jag klädde med stretchvelouren. Jag behövde 30 knappar till sänggaveln så det tog några timmar att tillverka alla. Men de blev himla fina!


Så här gör du egna klädda tygknappar till din sänggavel:


1. Välj ut knappar av lämplig storlek samt ett starkt snöre eller garn. Klipp av en lång bit snöre, 60 cm ungefär. Trä snöret igenom alla hålen på knappen och låt dem hänga ut på det du vill ska bli baksidan på knappen. Knapparna blir finast om du har en helt slät sida mot tyget.

2. Klipp ut lagom stora bitar av tyget du vill klä knapparna med. Jag skulle säga att 3-4 gånger bredden på knappen är en bra storlek.
3. Håll i snöret och vik tyget runt knappen så att det bildar en liten påse. Ta ett nytt snöre och surra runt knappen. Spänn åt så att tyget spänns åt, knyt snöret hårt. Klipp av snöret och klipp av så mycket av tyget som det går. Grattis, du har gjort din första knapp!


Så här ser de ut, mina egna tygknappar.Hela högen med hemmagjorda tygknappar!


Mät upp mönster och borra hål


Nästa steg var att mäta upp mönstret på baksidan av sänggaveln. Jag ville ha fyra rader med knappar, 8-7-8-7 så att det bildades ett diamantmönster. Något åt det här hållet:

O   O   O   O   O   O   O   O
   O   O   O   O   O   O   O
O   O   O   O   O   O   O   O
   O   O   O   O   O   O   O

Oavsett vilket mönster du väljer så var noggrann med att rita upp det på baksidan av sänggaveln så att du är helt säker på att det är rätt innan du börjar borra hålen i gaveln. Jag valde att ha översta raden knappar 13 centimeter ner från överkanten och började med första hålet 12 centimeter in från sidan. Sedan hade jag 15 centimeter mellan raderna.

När jag var nöjd med mönstret borrade jag hål rakt igenom både träskivan och skumgummit. Jag använde ett träborr som var 8 mm brett.

Jag la sänggaveln på sängen när jag ritade ut mönstret.

När första raden knappar var utmärkt la jag en list på och drog
pennstreck vid varje hål. Sedan kunde jag använda listen för att
få exakt samma avstånd på nästa rad, med förskjutning då.


Här ser du hur jag har ritat ut hela mönstret till mina knappar.


Klä din sänggavel 

Att klä gaveln var det roliga! Det är lite otympligt att jobba med en så stor gavel så det är viktigt att den står på ett bra sätt under tiden. Jag valde att luta min mot garderoberna och ställde den lite på snedden. Sedan la jag på tyget så att det hängde ner över den övre kanten på sänggaveln.

För att se var jag skulle sätta knapparna använde jag helt vanliga grillspett i trä. Här finns det säkert bättre verktyg men jag hade missat att köpa något så grillspett fick det blir!

Jag började med en av knapparna i mitten på den översta raden. Jag stack pinnen från baksidan av gaveln och rakt genom tyget. Sedan tog jag första knappen och trädde snöret till den på en ullnål. Det finns bra nålar som är riktigt långa, jag rekommenderar en sådan i stället för den kortare variant jag använde. Det tog lite tid att hitta hålet i sänggaveln med den...

I alla fall, jag stack sedan nålen igenom tyget och ut på baksidan av gaveln. Där drog jag i snöret allt var jag kunde samtidigt som jag tryckte in knappen med den andra handen. Jag ville nämligen ha knapparna lite indragna i stoppningen. När snöret var spänt häftade jag det sedan med fyra klamrer med häftpistolen och knöt sedan åt runt en grillpinne med flera knutar så att snöret inte skulle börja glida.Jag valde att vecka tyget lite så att det skulle bli lite draperat
precis vid knapparna. Om du inte använder ett strechtyg är det
så här du gör fina diamantmönster med veck på tyget. 

Så här såg det ut innan jag sedan stack nålen genom tyget.


Spänt snöre som jag häftade fast bakpå sänggaveln. 
Här ser du hur jag fäste knapparna. Ett antal häftklamrer samt
flera knutar runt pinnen. Men det har hållit fint!

När jag hade satt fast tre knappar började jag att häfta fast tyget på baksidan av sänggaveln. Att jag väntade var för att jag ville kunna spänna tyget efter hand, det blir bäst och slätast resultat då. När alla knapparna var på plats på översta raden häftade jag fast hela övre delen av tyget och vek in kanterna.

Första raden sammetsklädda knappar på plats på sänggaveln!Så här vek jag tyget vid hörnen. Sedan började jag häfta fast
tyget även längs med sidorna på gaveln. 
Rad nummer två med knappar. Nu börjar det likna något!

Sänggaveln är snart helt klar. Tarzan sover, jag arbetar.

Tarzan beundrar mitt arbete. Sänggaveln är helt klar och alla
knapparna på plats. Som du ser har jag inte brytt mig så mycket
om hur den ser ut på baksidan, den ska ju ändå stå mot väggen. Till slut, när alla knapparna var på plats, spände jag tyget och häftade hela vägen runt kanterna. Så här ser det färdiga resultatet ut, jag är sjukt nöjd! Nu återstår det att färga mitt sängöverkast samt de avlånga örngotten som blir lite för ljusa till sängkläderna i övrigt. 

Egen stoppad DIY sänggavel i sammet med knappar.

Min egen pikerade huvudgavel som jag klädde med grå sammet och satte knappar i.
Bygg din egen vadderade sänggavel i sammet med knappar.
Material

30 plastknappar
Grått bomullsgarn
180 cm grå stretchvelour, bredd 175 cm
En stoppad sänggavel från IKEA, mått 160x140 cm

Verktyg

Borrmaskin med 8 mm träborr
Ullnål
Grillspett i trä
Häftpistol
Tumstock
Trälist eller liknande