torsdag 9 januari 2014

Renoveringstapet/väggfixare uppsatt i hallen

Fortfarande krasslig och ont i halsen men idag bestämde jag mig för att köra på med väggarna i hallen. Som ni såg på tidigare bilder var inte skicket det bästa så jag idag har jag satt upp renoveringstapet, Nyans Cover från Byggmax. Renoveringstapet, renoveringsväv eller väggfixare. Kärt barn har många namn. Du sätter den i alla fall när du vill slippa bredspackla men ändå ha släta väggar att måla eller tapetsera på. Precis det jag är ute efter med andra ord. Så här ser hallen ut nu. Eller nästan, jag har städat undan allt skräp. :-)




















När man sätter upp väggfixare gäller det att ha rejält med lim på väggen. Till tre rullar väv gjorde jag av med cirka 8 liter lim. Det är våtrumslim du ska använda, det är lite kraftigare än vanligt tapetlim. Jag har tidigare satt Easy Cover väggfixaren, den var mycket svårare att sätta upp än Nyans Cover. Nyans var hur smidig som helst, rullarna är lite större än en vanlig tapetrulle och därmed hyfsat enkla att hantera på egen hand. Easy Cover var en meter bred och ganska tjock, jag fick kämpa rätt så rejält med den. Jag är mer nöjd med resultatet av Nyans Cover i alla fall!

Våderna sätter du kant i kant. Jag målar över dem med lite extra tapetlim, jag tycker att de blir mer osynliga då. Annars är risken att kanterna suger upp målarfärgen, då reser de sig och syns helt plötsligt. Limmet mättar kanterna så att de inte resa sig.

Det bästa med Nyans Cover är att det funkar att sätta dem lite omlott. Sedan skär du med en mattkniv rakt igenom båda lagerna tapet. Lyft sedan på tapeten och dra bort den lösa lilla remsan som hamnar under den. Vips har du en helt osynlig övergång mellan tapetbitarna!



Här syns hur rejält med lim jag använder.























Garderoben innan jag påbörjade renoveringen.



Garderoben med renoveringstapet.
























Stor spricka längs med hela väggen.




















Lite gipsputs fixade sprickan helt!




















Och här har första våden kommit på
plats över sprickan. Stor skillnad!





















Jag hittade världens (nåja) roligaste lösning när jag monterade ner de här kåporna som satt över elen. Se och hänförs. 

Så här såg det ut. Vad gömmer sig månne under kåporna?

Eh... ingenting?

Jag tog bort dem helt, lite av putsen var lös så det fixade jag.


Gipsputs/gipsbruk är min favorit, du kan sätta upp till 6 cm
tjocka lager och ändå torkar det. Här bild innan slipning.

Tada! Ska klippa bort platsgrunkan och häfta fast kabeln
direkt i väggen i stället. Mycket mer diskret...