lördag 19 september 2015

Måla den perfekta fondväggen

Long time no see. Men nu är Ernst-Anna tillbaka! Jag har inte gjort några större projekt under året och de jag har gjort har jag inte hunnit blogga om. Men nu ska jag bättra mig!

För några veckor sedan målade jag en fondvägg i köket. Jag har haft hela lägenheten vitmålad men det kändes lite sterilt i köket. Vita luckor, vitt kakel och allt. Så jag bestämde mig för att måla en smutsturkos fondvägg. Tanken är att väggen ska binda ihop inne med ute, precis utanför köksfönstret har jag en grön vägg med klätterväxter på uteplatsen. Det blev faktiskt riktigt bra! Nu ska jag bara ha upp en vägghylla och lite annat. Måste klura på hur jag vill ha det, får återkomma där.

Nedan lite bilder och en utförlig beskrivning av hur jag gjorde.


Före, en vit och snygg vägg.


Efter, en fin smutsturkos fondvägg som jag är skitnöjd med!

Hur målar jag då en fondvägg? 

1. Välj ut en snygg färg och köp hem en provburk plus alla verktyg du behöver: roller, eventuellt färgtråg (om du bara har en liten burk, annars doppar jag direkt i hinken), pensel, maskeringstejp och något att täcka golvet med. Mitt val föll på Alcros väggfärg i nyansen Isglass.

2. Plocka bort lister, vägguttag, ljusknappar och liknande så att du har en tom vägg att måla. Glöm inte att bryta strömmen innan du ger dig på att peta med eluttagen. Täck golvet med papper eller annat lämpligt underlag. Annars kommer du att ångra dig...

Glömde ta en innan-bild men som synes tog jag bort kontakt,
list och kabel innan jag satte igång och måla. Blir bäst så!

3. Tvätta eventuellt väggen (diskmedel och vatten funkar fint oavsett vad proffsen försöker lura i dig) och spackla igen ojämnheter så att väggen blir ren och slät. Här berättar jag lite mer grundligt om hur jag målar och gör grundarbetet i ett annat rum. I mitt fall var köksväggen redan slät och vitmålad. Om det är en gammal vägg kan det hända att du behöver grundmåla först.

4. Måla sedan en liten del av väggen. Färger ser ALLTID ljusare ut på färgproverna i butiken så du kommer att vara tacksam om du provmålar först. Och det är bra att se hur färgen ser ut i dagsljus och på kvällen. Jag använde en fin roller med kort hår eftersom väggen var slät. Ju finare kvalitet du har på borsten på rollern, desto slätare yta.

Jag ville ha en smutsturkos färg och tog hem några olika prover.

Min smutsturkosa färg kommer från Alcro, nyansen heter
Isglass. Här har jag provmålat en del av fondväggen och
blev nöjd med resultatet. Den här kör jag på! 
Färgen gör sig riktigt bra mot grönska.5. Om du är nöjd, köp hem mer färg. Annars välj annan nyans och provmåla igen.

6. Tejpa längs med väggarna och taket runt din fondvägg. Jag använde en särskild maskeringstejp som jag köpte i färgaffären, den är typ 7-8 mm bred. Det gör att det blir en rakt, vit linje runt själva fondväggen och det blir mycket snyggare att få en snygg övergång mellan vägg och tak.

Smal maskeringstejp på fondväggen, lite mer
maskeringstejp på väggen intill för att skydda den.


Och givetvis längs med taket också. Om du är stadig på
handen behöver du kanske inte skydda så mycket, är du
nybörjare så täck hellre för mycket än för lite. Bra regel.


7. Måla med vit färg (eller rättare sagt samma färg/nyans som du har på väggarna bredvid) över tejpen. Det här är ett MÅSTE om du inte vill att fondfärgen ska blöda in under tejpen! Längs med taket målade jag med pensel för att inte riskera att stänka över hela taket. Se min demonstration med tejp nedan. Det är stor skillnad när jag målat med vit färg först.

Här har jag satt upp två tejpbitar och målat över dem med
väggfärg. Tejpen till vänster målade jag över med vit färg
först, till häger målade jag direkt med fondfärgen.

Här har jag dragit bort tejpen. Det syns stor skillnad! Till
vänster har jag knivskarpa linjer, till höger ser det slarvigt ut. Det
här, mina vänner, är ett skolexempel på bra och dåligt förarbete.8. När den vita färgen har torkat, måla väggen med din fondfärg. Måla inte för tunt! Det är inte snyggt om väggen blir flammig och det bästa sättet att undvika det är att vara generös med färgen. I mitt fall räckte det med två lager och det gick åt hälften så mycket färg som färgbutiken rekommenderade. Det kan ha varit för att väggen var extremt slät och välmålad innan, tack till mig själv för det grundarbetet. ;-)


Nästan klar med första lagret.
Första lagret klart! Jag såg redan då att jag skulle bli nöjd.


Lager två klart, dock inte torrt.


9. Innan färgen har torkat, dra bort maskeringstejpen. Annars kommer den att sitta fast i underlaget, dra med sig hälften av det och du kommer att få psykbryt och lova dig själv att aldrig måla igen. Been there, done that... ;-)

Dra av maskeringstejpen innan färgen torkat.
Så här fint blev det med den vita kanten runt fondväggen.

10. Njut av slutresultatet.


Smutsturkos fondvägg, Alcros nyans Isglass.
Turkos smutsig väggfärg, Alcros Isglass.
Eluttaget på plats, återstår att fästa kabeln bara.