lördag 31 januari 2015

Måla innerdörrar - mission completed

För några helger sedan tog jag tag i ett lite jobbigt projekt. Jag hade två innerdörrar att måla, den ena behövde dock sågas av en dryg centimeter. Och jag äger ingen cirkelsåg eller annan lämplig såg. Jag vet, skandalöst när jag kallar mig verktygstokig. ;-) Så många sågar och ingen som funkade.

I alla fall fattade jag det mindre bra beslutet att handsåga av dörren med min fogsvans. Det slutade med att jag stod och sågade i en timme. I underkläder till slut. Svetten lackade och sågspånen fastnade i svetten. Härliga tider! Nåja, det blev ett bra träningspass men jag kommer aldrig att göra om det. Men dörren blev fin.

Först skrubbade jag dörrarna med varmt vatten och Yes, använde en vanlig kökssvamp med den grova sidan till det. Dörrarna var ganska smutsiga så annars hade aldrig färgen fastnat. Egentligen ska man sedan sandpappra med men jag skippade det. Mina dörrar kommer inte att ha ett särskilt hårt slitage.

Jag målade med en liten filtroller. Garderoberna tog jag med en större roller men den var inte så smidig att jobba med. Dörrarna blir inte lika fina som om man sprutlackerar dem men helt okej tycker jag. Först ett lager med häftgrund, sedan  tre-fyra lager med snickerifärg. Jag tycker det är svårt att få färgen att täcka, det går inte att blaska på för mycket för då börjar den rinna och ger fula märken. Jag är i alla fall nöjd med slutresultatet, nu är det bara garderoben i sovrummet och lite dörrkarmar kvar av allt större jobb. Kanske dags att leta nya projekt sedan. ;-)

Så här såg dörrarna ut innan. 

Så här ser dörrarna ut nu. Fina

En massa märken och fläckar.


Ännu fler märken och dessutom grå plastventil. Urk!

Så här såg det ut innan. Fula hand-
tag i sprucken, grå plast.Fanéren var trasig så jag fick spackla också.

Repor på längden och tvären.
Sågningen påbörjad. Jag tejpade för att få ett rakt snitt och för
att inte fanérer skulle flisas sönder när jag sågade..


De första minuterna gick det ganska lätt...


Golvet täckte jag med presenning.Först målade jag ett lager med häftgrund, då fäster färgen sen.

Man har aldrig roligare än man gör dig, eller vad det heter. ;-)Jag hade tur och hittade superfina
retrohandtag i en container.


Inifrån badrummet, stor skillnad!