lördag 29 oktober 2016

Bygg din egen sänggavel klädd i sammet med knappar


 


Förra helgen gjorde jag en stoppad huvudgavel till min nya säng från Carpe Diem. Vadderade sänggavlar är svindyra och jag var både för snål och för kräsen för att köpa en sådan. Kanske rimmar illa att säga att jag är snål när jag köper en dyr säng men vem har sagt att jag är konsekvent. ;-) Plus att jag som alltid gillar känslan av jag-kan-själv. DIY är roligare! Och jag hade snöat in på grå sammet.

Stomme, tyg och knappar

Jag utgick från min gamla, stoppade gavel som jag tidigare har klätt om flera gånger men då med slätt tyg. Ursprungligen är den från Ikea, tror jag betalade 400 kr för fem år sedan så den har varit väl värd sitt pris. :-) Den består av träfiberskivor och reglar samt skumgummi. Skulle jag byggt stommen själv hade jag använt antingen spånskiva, eller 45x45 cm reglar samt någon tunnare träskiva, samt billiga skummadrasser från Jysk eller Ikea.

Jag ville ha en gavel klädd i grå sammet med knappar. Min säng är 160 centimeter bred så det var inte helt enkelt att hitta tyg i den bredden. Efter flera veckors sökande hittade jag till slut grå velour på Stoff & stil av superfin kvalitet som ser ut precis som sammet. Det här tyger är 175 cm brett och har dessutom stretch i sig så det räckte till mig gavel.

Först gjorde jag knapparna. Jag vet att det finns set som man gör sina egna tyggknappar med men även här körde jag budgetvarianten. Jag gjorde dem av helt vanliga knappar som jag klädde med stretchvelouren. Jag behövde 30 knappar till sänggaveln så det tog några timmar att tillverka alla. Men de blev himla fina!


Så här gör du egna klädda tygknappar till din sänggavel:


1. Välj ut knappar av lämplig storlek samt ett starkt snöre eller garn. Klipp av en lång bit snöre, 60 cm ungefär. Trä snöret igenom alla hålen på knappen och låt dem hänga ut på det du vill ska bli baksidan på knappen. Knapparna blir finast om du har en helt slät sida mot tyget.













2. Klipp ut lagom stora bitar av tyget du vill klä knapparna med. Jag skulle säga att 3-4 gånger bredden på knappen är en bra storlek.












3. Håll i snöret och vik tyget runt knappen så att det bildar en liten påse. Ta ett nytt snöre och surra runt knappen. Spänn åt så att tyget spänns åt, knyt snöret hårt. Klipp av snöret och klipp av så mycket av tyget som det går. Grattis, du har gjort din första knapp!


Så här ser de ut, mina egna tygknappar.



Hela högen med hemmagjorda tygknappar!














Mät upp mönster och borra hål


Nästa steg var att mäta upp mönstret på baksidan av sänggaveln. Jag ville ha fyra rader med knappar, 8-7-8-7 så att det bildades ett diamantmönster. Något åt det här hållet:

O   O   O   O   O   O   O   O
   O   O   O   O   O   O   O
O   O   O   O   O   O   O   O
   O   O   O   O   O   O   O

Oavsett vilket mönster du väljer så var noggrann med att rita upp det på baksidan av sänggaveln så att du är helt säker på att det är rätt innan du börjar borra hålen i gaveln. Jag valde att ha översta raden knappar 13 centimeter ner från överkanten och började med första hålet 12 centimeter in från sidan. Sedan hade jag 15 centimeter mellan raderna.

När jag var nöjd med mönstret borrade jag hål rakt igenom både träskivan och skumgummit. Jag använde ett träborr som var 8 mm brett.

Jag la sänggaveln på sängen när jag ritade ut mönstret.

När första raden knappar var utmärkt la jag en list på och drog
pennstreck vid varje hål. Sedan kunde jag använda listen för att
få exakt samma avstånd på nästa rad, med förskjutning då.


Här ser du hur jag har ritat ut hela mönstret till mina knappar.














Klä din sänggavel 

Att klä gaveln var det roliga! Det är lite otympligt att jobba med en så stor gavel så det är viktigt att den står på ett bra sätt under tiden. Jag valde att luta min mot garderoberna och ställde den lite på snedden. Sedan la jag på tyget så att det hängde ner över den övre kanten på sänggaveln.

För att se var jag skulle sätta knapparna använde jag helt vanliga grillspett i trä. Här finns det säkert bättre verktyg men jag hade missat att köpa något så grillspett fick det blir!

Jag började med en av knapparna i mitten på den översta raden. Jag stack pinnen från baksidan av gaveln och rakt genom tyget. Sedan tog jag första knappen och trädde snöret till den på en ullnål. Det finns bra nålar som är riktigt långa, jag rekommenderar en sådan i stället för den kortare variant jag använde. Det tog lite tid att hitta hålet i sänggaveln med den...

I alla fall, jag stack sedan nålen igenom tyget och ut på baksidan av gaveln. Där drog jag i snöret allt var jag kunde samtidigt som jag tryckte in knappen med den andra handen. Jag ville nämligen ha knapparna lite indragna i stoppningen. När snöret var spänt häftade jag det sedan med fyra klamrer med häftpistolen och knöt sedan åt runt en grillpinne med flera knutar så att snöret inte skulle börja glida.











Jag valde att vecka tyget lite så att det skulle bli lite draperat
precis vid knapparna. Om du inte använder ett strechtyg är det
så här du gör fina diamantmönster med veck på tyget. 

Så här såg det ut innan jag sedan stack nålen genom tyget.


Spänt snöre som jag häftade fast bakpå sänggaveln. 
Här ser du hur jag fäste knapparna. Ett antal häftklamrer samt
flera knutar runt pinnen. Men det har hållit fint!

När jag hade satt fast tre knappar började jag att häfta fast tyget på baksidan av sänggaveln. Att jag väntade var för att jag ville kunna spänna tyget efter hand, det blir bäst och slätast resultat då. När alla knapparna var på plats på översta raden häftade jag fast hela övre delen av tyget och vek in kanterna.

Första raden sammetsklädda knappar på plats på sänggaveln!



Så här vek jag tyget vid hörnen. Sedan började jag häfta fast
tyget även längs med sidorna på gaveln. 












Rad nummer två med knappar. Nu börjar det likna något!

Sänggaveln är snart helt klar. Tarzan sover, jag arbetar.

Tarzan beundrar mitt arbete. Sänggaveln är helt klar och alla
knapparna på plats. Som du ser har jag inte brytt mig så mycket
om hur den ser ut på baksidan, den ska ju ändå stå mot väggen. 



Till slut, när alla knapparna var på plats, spände jag tyget och häftade hela vägen runt kanterna. Så här ser det färdiga resultatet ut, jag är sjukt nöjd! Nu återstår det att färga mitt sängöverkast samt de avlånga örngotten som blir lite för ljusa till sängkläderna i övrigt. 

Egen stoppad DIY sänggavel i sammet med knappar.

Min egen pikerade huvudgavel som jag klädde med grå sammet och satte knappar i.
Bygg din egen vadderade sänggavel i sammet med knappar.




Material

30 plastknappar
Grått bomullsgarn
180 cm grå stretchvelour, bredd 175 cm
En stoppad sänggavel från IKEA, mått 160x140 cm

Verktyg

Borrmaskin med 8 mm träborr
Ullnål
Grillspett i trä
Häftpistol
Tumstock
Trälist eller liknande


söndag 29 maj 2016

Ny odlingslåda och uteplatsfixande

Jag hängde också upp min nya ljusslinga från Granit. Just nu
är det kaos på uteplatsen men det kommer att bli supermysigt!
Idag började jag dagen med att åka ut till Rosendals trädgård och deras mysiga plantbod. Det blev en ny klematis, Paul Farges (Clematis Vitalba), samt alunrot, kantnepeta och tre tomatplantor. Och två jättefina vaser att ha på köksbordet. Jag har redan en klematis som klättrar upp i pergolan från ena sidan och den är blommar nu, den här ska stå på andra sidan och blommar i juli-september. Det kommer att bli helt perfekt! När jag kom hem var det bara att sätta igång, jag skulle bygga en odlingsbänk och plantera.

Klematis vill ha djup jord så även om de går utmärkt att odla i kruka måste man tänka på djupet. Jag öppnade upp min odlingslåda och satte lite nya reglar där och vips fick jag en "kruka" som är 70-80 centimeter djup. I botten la jag ganska tjockt med lecakulor, kanske 15 centimeter. Sedan odlingsväv så att inte jorden sjunker ner där. Efter det fyllde jag med jord, gödsel och till slut satte jag ner klematisen.


Jag öppnade upp i odlingslådan så att klematisen får djup
för rötterna. Jag täcker alltid tryckimpregnerat trä med plast. 














Dålig bild men här är klematisen
på plats. Bättre bilder kommer.




















Jag byggde också en enormt lång odlingslåda, 4,5 meter lång! Massor av grönsaker i sommar. Jag gjorde den av tryckimpregnerade plankor som var 12 cm breda, två plankor hög. Hörnen satte jag 45x45-reglar i och sedan ett stag på mitten för att inte lådan ska ge med sig och falla ut i sidorna. Sedan klädde jag sidorna med presenning (tryckimpregnerat virke ska man inte odla grönsaker i annars) och botten med markduk. Hoppas på att ta död på kirskålen under, den är sjukt aggressiv... Planen är att ta över hela slänten med odlingar. Jordgubbarna ska få flytta ut hit i under veckan.

Odlingslådan när jag hade snickrat ihop den.













Odlingslådan på plats, gissa om
jag fick rensa kirskål först...





















Jag häftar fast presenningen med häftpistol. 













I botten la jag markväv för att hindra kirskålen att växa upp
i lådan. Det är så mycket att det inte går att odla i marken.













Mittstag i lådan för att hålla sidorna på plats. 














Min klematis som blommar just nu! Jättefin.













Eftersom jag jobbade tills mörkret
la sig fick jag värma mig lite med
Kiviks varm och kall.






















Alunrot och kantnepeta till rabatterna.



Så här fin är pergolan just nu!





















Klematis och kaprifol i full blom!






















De sista tulpanerna är på väg att blomma ut.













Mysigt med den nya belysningen, ser fram emot sommaren.






























söndag 17 april 2016

Tvätta bort alger från altan, staket och trall

Nu har jag äntligen skurat rent hela uteplatsen från gröna alger! Så skönt, vilken skillnad det blev. Den ser helt ny ut. :-) Kolla bilden nedan, där syns sista gröna partiet mot de renskurade.



Redan när jag flyttade in för tre år sedan var uteplatsen grön, den har nog aldrig rengjorts innan. Just mitt staket var extra illa, den sköna skuggan som den stora eken ger under sommaren gör samtidigt att algerna trivs bättre. Egentligen skulle jag ha tvättat rent redan i höstas men jag var sjuk alla helger som det var fint väder (den eländiga, inflammerade visdomstanden) så därför fick det vänta. 

Skurborste av metall
Hur gjorde jag då? För att få bort alla alger använde jag Cuprinol tralltvätt. Jag fick vara väldigt försiktig när jag skurade eftersom jag har klätterväxter mot planket. Tralltvätten innehåller natriumhydroxid (en form av lut) som är frätande i koncentrerad form men ofarlig utspädd. Vill minnas att det är natriumhydroxid som används i processen för att justera pH-värdet i dricksvatten när kalkhalten ska reduceras. Jag använde i alla fall även vanlig såpa på vissa ställen där det var för mycket växter. Vi får väl se om en månad eller så om de har tagit skada. ;-) Vet att det också finns andra medel men de kändes inte så miljövänliga så jag ville inte använda dem. Om det inte är alltför mycket alger du har så testa först med såpa eller Yes diskmedel.

Det var ett riktigt litet helvetesjobb att skura rent! Jag har riktigt ont i ryggen av allt gnuggande. Till jobbet använde jag en vanlig kökssvamp för att stryka på tralltvätten. Sedan väntade jag cirka tio minuter enligt instruktionerna. Sedan gick jag över träet med en skurborste med skaft. För att komma åt överallt använde jag också en diskborste och en skurborste av metall, och så tog jag också kökssvampen där det behövdes. Det var svårt att få träet helt rent, på vissa håll är det fortfarande grönfärgat av alger. Jag tog en andra omgång med tralltvätt på några ställen men det hjälpte knappt. Eftersom det blev ganska torrt att skura och det dessutom lossnade en massa mosiga alger fick jag spola rent med vatten ganska ofta. Inte minst spola rent borstarna, allt fastnade på dem. Nu tycker jag i alla fall att det är good enough och jag får väl köra en ny vända i höst om det behövs. När jag ser hur fint det blev är jag mer motiverad att faktiskt skura rent med jämna mellanrum. Kanske... 

En del tvättad, resten grön av alger.













Här var det skitsvårt att komma åt. Jag
valde att inte täcka med plast utan var
försiktig i stället. Hoppas jag lyckades.



































Här syns skillnaden på staketet jag har rengjort och
det som är täckt av alger. Tralltvätten är bra!












Notera den lilla fläcken där jag testat tralltvätten. 













Tiger inspekterar jobbet när allt har torkat. Nyfiken katt...



Skurborste, hink att ha tralltvätten i, och vattenslangen.