onsdag 6 augusti 2014

Montera projektor i taket samt projektorduk på väggen

Renoveringsbloggandet (och renoverandet också för den delen) har tagit ett långt  sommaruppehåll men nu är det över. Tokvärmen till trots ernstade jag i helgen på beställning och hjälpte en vän att sätta upp en projektor och projektorduk. Ett enkelt jobb kan det tyckas men det tog två dagar. Förvisso gick största delen av tiden åt till att ha trevligt samt åka fram och tillbaka till Bauhaus/Elgiganten/NetonNet/Jula/Clas Ohlson/MediaMarkt/Ikea för att köpa saker vi glömt att köpa eller tappat bort på vägen hem. En gång var jag på Bauhaus fyra gånger, så att säga. Får skylla på värmen. Men ändå. Det är inte helt enkelt att få rätt på alla kablar, fästen och upphängningsanordningar.

Med facit i hand önskar jag att jag hade tagit lite fler bilder för jag misstänker att många hade velat ha en mer utförlig beskrivning. Det är ganska ont om dem på nätet. Men ni får hålla tillgodo med vad jag kommer ihåg.

Börja med att bestämma var duken ska placeras. Märk ut placeringen med maskeringstejp och rita på den så slipper du fula märken på väggen. Du kan borra rakt igenom tejpen sedan. Märk sedan ut var fästena till duken ska sitta. Använd vattenpass för att få hålen i samma nivå. Mitt vattenpass visade sig vara lite defekt så vi mätte avståndet från taket för att vara helt säkra. Taket är ett säkrare mått än golvet som ofta kan luta lite i gamla lägenheter. Duken väger en del så se till att använda rätt plugg och skruvar. Vi körde 8 mm plugg och 5 mm skruv som var 60 mm långa om jag minns rätt.

När du ska lyfta duken på plats, mät först ut mitten på projektorduken och sätt en tejpbit där. Det underlättar när du ska få den centrerad över mittfästet om du har ett sådant. Utifrån dukens placering kan du sedan räkna ut avståndet till projektorn. Alla projektorer funkar olika så kolla just ditt märke. Använd återigen tejp för att märka ut var du behöver borra. Se till att linsen på projektorn är centrerad framför duken. Vi centrerade själva takfästet vilket inte blev helt optimalt, det diffar några centimeter så bilden är lite sned. :-/

Ska projektorn borras upp i taket så använd en borrhammare. Tro inte på någon som försöker sälja in en slagborr för jobbet. Det funkar inte. Alls. I bästa fall får du ett förstört borr, i värsta fall ett svart märke i taket när borret börjar ryka. Har du ingen egen borrhammare så finns de att hyra på Bauhaus. Det går också att köpa helt okej hammarborrmaskiner på Jula, den här ingår numera i min verktygsarsenal. Glöm dock inte att köpa rätt borr till ,det är inte vanliga borr man har till hammarborr. Säger jag vis av erfarenhet och ytterligare ett besök senare på Bauhaus... ;-) Använd också rejäla pluggar och skruvar och om det är en tung projektor, använd någon typ av ankarmassa (finns ett gång olika, fråga på närmsta byggvaruhus). Se också till att du har koll på var elledningarna går så att du inte sätter borren i en sådan.

Alla sladdar och kablar dolde vi i kabelkanaler. Efter allt jobb såg det faktiskt riktigt bra ut. Lätt värt ett antal svettiga timmar i 30-graders värme.

Göm sladdarna i kabelkanaler. De
finns i olika storlekar och med
dubbelhäftande tejp på baksidan.

Så här ser duken ut på håll. Kabelkanalen gjorde att det
såg mycket proffsigare ut, det finns tunna, smala och
kritvita kanaler idag och med dubbelhäftande tejp på
baksidan är de smidiga att sätta upp.


Så här såg projektorn ut när den kom på plats.

Kabelkanalen på väggen satte jag en skruv i också för att
den skulle orka med tyngden från den tunga HDMI-kabeln.
Tack vare skruven orkar tejpen hålla resten, en bra idé om
du vill att kabelkanalen ska sitta längre än några dagar...
Av någon outgrundlig anledning är många sladdar svarta.
Inte så snyggt och diskret när en har ljusa väggar.
Det finns dock lösningar. Så här ser det ut med lite vit eltejp
över den svarta sladden. Mer diskret och ganska mycket
snyggare tycker jag. Vit eltejp är ett säkert kort. :-)
Närbild på tejpen. Det är svårt att få den slät eftersom
sladden böjs men det syns inte på håll och blev snyggt ändå.