lördag 7 december 2013

Förläng sladden till adventsstjärnan och slipp grendosan

Jag hatar sladdar och sladdhärvor. De samlar damm och är fula. Ännu mer än sladdar hatar jag stora grendosor. Ofta är sladdarna till dem för långa och eftersom man inte har någonstans att gömma dem blir de liggande på golvet.

Tidigare år har det alltid blivit provisoriska uppsättningar av adventsstjärnorna i fönstren. Så här ungefär:
För att slippa det i år bestämde jag mig för att förlänga själva sladden i stället. Trettio minuters jobb och jag slipper grendosan eller vanlig förlängningssladd! Än så länge har jag bara gjort det i köket men jag kommer definitivt att göra detsamma i resten av rummen också. Jag köpte in kopplingsplintar (kärt barn har tydligen många namn, de heter olika i olika butiker) som man skarvar sladdar med. Det behövs så klart kabel att förlänga med också men det hade jag hemma sedan tidigare. Så här blev resultatet:


Du behöver:

Två kopplingsplintar 
Anslutningskabel
Stjärnskruvmejsel (liten)
Skruvmejsel (liten)
Avbitartång

Tillvägagångssätt

Knipsa av sladden till adventsstjärnan där du vill skarva den. Mät ut hur lång kabel som behövs för förlängningen och klipp till den. Skala av den vita plasten längst ut på kabeln/sladden. Skala sedan de blåa och bruna ledningarna så du får en lagom bit koppartråd att sticka in i kopplingsplinten.

Så här ska det se ut!
Montera ledningarna i kopplingsplinten. Blå mot blå och brun mot brun. Spänn fast med skruvarna men inte så hårt att du klämmer av koppartråden.

Så här ska det se ut när du har monterat ledningarna.
Sätt sedan ihop plinten så att den sluter tätt kring sladden. Upprepa hela proceduren en gång till med andra änden av sladden. Klart!

Inte världens snyggaste grunka men bättre än en grendosa.